LJUBLJANA ART WEEKEND

MAY 23 — 26, 2024


ČETRTEK

23/05/2024

Prost vstop na vse lokacije, vključene v mrežo Ljubljana Art Weekend, je omogočen med petkom, 24., in nedeljo, 26. majem, vsak dan med 12. in 18. uro.


10.00–20.00


Performans
Adam York Gregory & Gillian Jane Lees: Drugačen sever

@Galerija Cukrarna, Poljanski nasip 40

Koreografiran performans v trajanju in začasna skulptura Drugačen sever je projekt o zbiranju in deljenju mnogih severov, v njem so zajeti tako novi kot tudi pozabljeni severi. Severi v spreminjanju in pa tisti, ki bodo kmalu izgubljeni.

Izvajalka v nekaj urah sestavi 360 kompasov, tako da namagneti iglo in jo položi na plutovinast kolut v plitvi posodi z vodo. Kompasi so razporejeni po tleh, da se lahko obiskovalci premikajo med njimi.

V sklopu programskega cikla PERFORMATIVA, posvečen performansu in izvedbeni umetnosti.
16.00–17.30


ARTWALK: Sprehod skozi znanja umetnikov
Kuriran sprehod z Zdenko Badovinac

@Zbirno mesto: Trg francoske revolucije 7 Trg francoske revolucije 7, Knjižnica Inštituta za kulturne in spominske študije ZRC SAZU (2. nadstropje)

Artwalk Zdenke Badovinac nas bo pripeljal v Inštitut za kulturne in spominske študije ZRC SAZU, bolj natančno v ambient njegove knjižnice, kjer se bodo udeleženci srečali z Borutom Vogelnikom (IRWIN) in Đejmi Hadrović, pripadnikoma dveh različnih generacij umetnikov.

Delo obeh umetnikov presega zgolj estetske kategorije, saj služi tudi okvir produkcije drugačnega znanja in sicer znanja o naši šrši in ožji regiji. Borut Vogelnik se s skupino IRWIN že od začetka 90. let ukvarja s samozgodovinjenjem znotraj konteksta Vzhodne Evrope, Đejmi Hadrović pa s svojim delom med drugim gradi narativ o kolektivni travmi preko soočanj z zgodbami in bolečinami posameznikov.

Kontekst ZRC SAZU služi kot mesto srečanja dveh oblik znanja: znanja umetnikov generiranega skozi njune umetniške raziskave in znanosti, ali bolj natančno kulturnih in spominskih študij s področja nekdanje Jugoslavije.

Število mest je omejeno. Obvezne prijave na hello@ljubljanaartweekend.com.
Kuriran sprehod bo potekal v angleščini.


17.00 


ODPOVEDANO!
Performans

Katarina Stegnar: Tega nihče ne bi smel 

@Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3

Performans je del dogodkov VN20 | Cikel performansov in instalacij, ki jih ob svoji dvajseti obletnici pripravlja VIA NEGATIVA.


17.00 & 19.30


Plesna instalacija 
Snježana Premuš & Anja Bornšek: Dotik Tkivo Tkanina (45’)

@Galerija Cukrarna, Poljanski nasip 40

Plesna instalacija Dotik Tkivo Tkanina se ukvarja s »srečanjem«. Avtorici razpirata srečanje kot prostor, ki soustvarja in potrebuje zunanji prostor, a se vendarle dotika tudi notranjih prostorov in jih spreminja. Je neke vrste gibanje, stanje globoke vzajemne čutno-miselno-gibalne koncentracije, odzivajoče se na vse prisotne elemente. Tako skupaj z vizualno umetnico Špelo Škulj in glasbenico Ido Hiršenfelder ter obiskovalci širita dialog v različne sfere »dotika« (otipljivo, zaznano/čuteno,materialno/minljivo, intimno/skupno, haptično/vizualno/zvočno).

V sklopu programskega cikla PERFORMATIVA, posvečen performansu in izvedbeni umetnosti.


17.50 & 20.20


Happening 
Matej Andraž Vogrinčič: IZlet (5’)

@Galerija Cukrarna, dvorišče Poljanski nasip 40 

Happening Mateja Andraža Vogrinčiča s pomenljivim naslovom IZlet predstavlja drugi del trilogije, ki obravnava mentalni in fizični prostor Cukrarne in njene okolice. Za prostorsko intervencijo Na poti je umetnik uporabil drobir opek, ki so ostale ob prenovi stavbe, za njegov nov projekt pa je v okolici Cukrarne v skoraj dveh letih nabral na tisoče semen javorja. Tako imenovana leteča semena s specifično obliko in danostjo letenja bo pred našimi očmi spravil v lebdeče stanje potovanja po prostoru. Semena bodo »izletela« iz nabiralnika časa in s svojim poetičnim potovanjem poizkušala vzpodbuditi naš razmislek o minljivosti, času in potovanju kot začetku nečesa novega, neponovljivega.

Maksimalno število udeležencev: 30. Obvezna prijava na: info@cukrarna.art.
18.00–20.00


Okrogla miza
Vprašanje, odgovor, adaptacija, ponovitev. Kuriranje v času hiperprodukcije

@Galerija Cukrarna, Poljanski nasip 40

Gostje: Caterina Avataneo, Tereza Jindrová, Marijana Schneider, Ana Simona Zelenović
Moderira: Ajda Ana Kocutar (ETC.)

Na okrogli mizi bodo predstavljene prakse štirih mednarodnih kuratork sodobne umetnosti, ki delujejo v različnih kontekstih, od institucionalnih okvirov do projektnega dela, pri čemer nenehno prehajajo med različnimi vlogami znotraj umetnostnega sistema. Skozi pogovor bomo poskušali osvetliti, kakšna je vloga kuratorja, kakšni so principi kuriranja danes ter kako na kuratorske prakse vplivajo produkcijski in finančni pogoji, določeni trendi v umetnosti, digitalni mediji, družbena omrežja itd. 


19.00


Essa Grayeb: predstavitev umetnika na rezidenci

@Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova ulica 3

Essa Grayeb je v Jeruzalemu živeči palestinski vizualni umetnik, ki v praksi združuje širok nabor medijev, predvsem fotografijo, gibljive podobe in instalacijo. Nekatera Grayebova dela so narejena iz že obstoječih objektov, posnetkov in zvokov, ki si jih prilašča in s katerimi manipulira v nenehnem prehajanju med fikcijo in realnostjo. V delu se poglablja v naracije o preteklosti in njihove sodobne interpretacije, pogosto povezane z arabskim nacionalizmom in panarabizmom. 

Na razstavi Ozvezdja mnogoterih želja: ob vzhodnem obzorju bo umetnik predstavil del svojega dolgoletnega raziskovanja materialnih in vizualnih reprezentacij UAR, »Združene arabske republike«. Ta unija je dala doktrini in sentimentu »arabskega naroda« otipljivo resničnost. Ker je bil eden njenih glavnih ciljev doseči nekakšno vsearabsko solidarnost, je sledilo veliko razočaranj.


20.00  


Odprtje razstave
@Mestna galerija Ljubljana, Mestni trg 5 

Mladen Stropnik: adijo pecivo
Pregledna razstava

Kurira: Barbara Sterle Vurnik


20.00


Odprtje razstave
@Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3

Ozvezdja mnogoterih želja: ob vzhodnem obzorju

Skupinska razstava

Umetnice_ki: Ala Younis, Alia Farid, Basim Magdy, Essa Grayeb, Free Palestine Poster Project, KURS (Miloš Miletić & Mirjana Radovanović), The Non-Aligned Art Collection Laboratory (Omar Bsoul, Kareem Dabbah, Inji Efflatoun, Mamdouh Kashlan, Choukri Mesli, Khudhair Shakirji), Larry Achiampong, Mona Benyamin, Nika Autor

Kurira:
Bojana Piškur, Angelina Radaković


21.00


Zvočni performans
Marko Batista: Zvočna geometrija prostora (30’)

@Galerija Cukrarna, Poljanski nasip 40

Intermedijski umetnik Marko Batista v svojih delih tematizira DIY- elektroakustične procese na preseku med elektronskim zvokom, tehnologijo in sodobno umetnostjo. V okviru Performative bo predstavil novo zvočno delo, ki izhaja iz instalacije na razstavi “Razširjeni vid” in dolgoletnih zvočnih eksperimentov, saj njegovo delo temelji na raziskovanju fenomenologije zvočnih resonanc v prostoru ter oblikovanju dinamičnih samogenerativnih sistemov.

V sklopu programskega cikla PERFORMATIVA, posvečen performansu in izvedbeni umetnosti.